Om bär

Om

Bär

 

Blåbär

 

Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen, synen och även sjukdomen Parkinson. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

 

Blåbär är bra mot inflamatoriska sjukdomar i mage och tarm och även bra för blodcirkulationen i benen, åderbrock och motverkar blodproppar, högt blodtryck och sänker det onda LDL-kolesterolet.

 

Blåbär rekommenderas vid diabetes och kan förebygga typ 2 diabetes.

 

Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Även bra mot urinvägsinfektion samt utvärtes för läkning av sår. Blåbär har också visat sig ha effekt mot colon-cancer celler.

Bären har dessutom ett ORAC-värde vilket är ett mått på ett ämnes förmåga att neutralisera fria radikaler som orsakar skada i kroppen

 

 

Lingon

 

Lingon (Vaccinium vitis-idaea) är ett ris som har vintergröna läderartade blad och röda bär. Namnet kommer från latin där vitis-idaea betyder ”vin från berget Ida”. Ovansidan på bladen är glänsande grön medans undersidan är blekgrön. Lingon blommar i maj-juli med klockformade vita eller rosa blommor. Bären mognar i augusti-september. Lingon är vanligt i hela Sverige och växer ofta på torr och mager mark.

 

Lingon används ofta till dricka, gelé och sylt och då bären innehåller stora mängder bensoensyra behövs inga konserveringsmedel. På samma sätt som blåbär såldes förut lingon, Baccae vitis idaea, på apotek som bl.a. febernedsättande medel. Nyligen presenterades en studie som visade på en effekt av blekning av huden med lingon extrakt vilket kan göra det intressant som ingrediens i hudvårdsprodukter.

 

I lingon finns bland annat A-, B- och C-vitaminer samt kalium, järn och mangan. I lingonets röda skal finns det gott om värdefulla antioxidanter. Det finns också antocyaniner i lingon, men framför allt mycket cateniner, fenoliska syror samt tanniner. Lingonets antioxidanter är bra för att reducera fria radikaler. Lingon innehåller också quercetin, som visats ha positiva effekter en del sjukdomar. I bäret finns det bensoesyra som hämmar bakterie- och svamptillväxt.

 

Kråkbär

 

Kråkbär (Empetrum nigrum) är en växt med barrlika blad som är grön även på vintern. Artnamnet nigrum kommer från order niger (latin för svart) och syftar på färgen på bären. Två olika sorter av kråkbär förekommer i våra skogar, nordkråkbär (Empetrum nigrum ssp. Hermaphroditum) och sydkråkbär (vilket ofta beskrivs som kråkbär).

 

Sydkråkbär är en-könade blommor som har antingen ståndare eller pistill medans nordkråkbär har både han- och hon-blommor på samma planta, vilket resulterar i mer bär. Dessutom skiljer kromosomantalet mellan dessa två sorter där sydkråkbär har 26 kromosomer och nordkråkbär har 52 kromosomer. Detta leder till att nordkråkbär är större än sydkråkbär. Nordkråkbär betraktas ofta som en underart till sydkråkbär. Bladen hos (syd)kråkbär är oftast smala och parallellsidiga, medan bladen hos nordkråkbär är bredare och mer elliptiska.

 

Kråkbär återfinns i rikliga mängder i våra svenska skogar. Nordkråkbär återfinns främst i Norrland på kalkfattig mark. Kråkbär klarar bra av luftförororeningar. Linné skrev redan på 1700-talet att kråkbär var tåliga växter då de återfanns runtomkring en koppargruva ” endast kråkbär tycks klara både svavelrök och frost”. Bären har en aningens besk smak.

 

Te kokat på kråkbärsris har genom tiderna använts mot influensa, att hjälpa njurarna samt med turberkulos. Riset innehåller nämligen garvämnen. Dessutom har rå saft från bären använts mot snöblindhet, och eskimåerna har baddat sjuka ögon med detta te. Samma te har även använts för att behandla gråstarr. Kråkbär innehåller 13 stycken olika antocyaniner, vilket är fler olika antocyaniner

än i de flesta bär. Kråkbäret innehåller också stora mängder C-vitamin och flavanoider

 

Hjortron

 

Hjortron (Rubus chamaemorus) är en flerårig ört som blir ca 3 dm hög och växer på myrar och mossor i norra Sverige även om det finns hjortronplantor ända ner till Småland. Namnet chamaemorus kommer från grekiskans khamai (”på marken, låg”) och moron (mullbär) och syftar förmodligen på hjortrons ytliga likhet med mullbär (morus).

 

Bladen har 5-7 flikar. Hjortron blommar från maj (södra Sverige) till juni-juli (norra Sverige) med stora vita blommor. Han- och hon-blommor sitter på olika plantor. Hjortron används ofta till sylt och desserter samt som bas i likörer. Redan under 1700-talet var hjortron en exklusiv vara och Linné berättar att man sände ”en ofantlig mängd syltade hjortron” från Västerbotten till Stockholm varje år. Bären ansågs vara nyttiga, ”kyla och rena bloden” samt ”i febrar, skörbjugg och lungsot nyttige”. Då hjortron blommar tidigt och är känsliga för frost, kan skörden tyvärr utebli.

 

Hjortron är C-vitaminrika och innehåller också nyttiga omega-3 fetter. Innehåller inte de nyttiga antocyaninerna som återfinns i blåbär, kråkbär och lingon. Hjortron innehåller väldigt mycket ellagitanniner och studier har visat att den höga mängden av ellagitanniner har en antimikrobiell effekt.

PRODUKTION NORRLAND

 

info@norrlandsbär.se

www.norrlandsbär.se

 

070-344 93 05